Flexibel anticiperen op veranderingen met Agile werken
Het tempo van (technologische) veranderingen blijft in veel sectoren hoog. Daarmee blijft ook het Agile werken populair met toepassingen in onder anderen productontwikkeling, softwareontwikkeling en projectmanagement. In deze blog leg ik uit wat Agile werken inhoudt en waarom deze werkwijze zo effectief toegepast wordt in markten waar flexibiliteit een randvoorwaarde is om te overleven.

Het ontstaan van Agile werken
Agile werken is ontstaan in de jaren 60 vanuit softwareontwikkeling als reactie op de traditionele gedetailleerde en vooraf geplande aanpak. Een groep ontwikkelaars wilde een manier vinden om sneller te kunnen reageren op feedback en veranderingen in klant wensen. De werkwijze kreeg meer bekendheid in het jaar 2001, toen het ‘Agile Manifesto’ werd gepubliceerd. Hierin zijn de 12 principes en waarden van het Agile uitgewerkt waarmee ook de basis is gelegd voor het opbouwen van Agile organisaties.
De Agile werkwijze
De Agile werkwijze zet flexibiliteit, samenwerking en snelle verwerking van feedback in het ontwikkelingsproces centraal. Maar wat betekent dat voor de aanpak?
Agile deelt het werk zo veel mogelijk op in kleine taken en voert het werk uit in een vaste cadans met korte iteraties (sprints). Ontwikkel- en projectteams zijn zo in staat om na elke ontwikkel sprint snel feedback te ontvangen en te anticiperen op veranderingen van klant wensen of beschikbare technologieën. Kleine taken met korte iteraties helpen bovendien met het vergroten van de kwaliteit, doordat de complexiteit afneemt en het overzicht toeneemt.
Samenwerking en continu verbeteren staat centraal. Na elke iteratie volgen overlegmomenten met teamleden, experts en klant vertegenwoordigers om te evalueren en verbeteracties te bepalen. Het team reflecteert daarbij expliciet op het eigen functioneren en is eigenaar van de verbeterpunten. Agile scheidt ook expliciet het evalueren van de harde kant (voortgang, product kwaliteit) en de zachte kant (samenwerking, communicatie), zodat beide kanten voldoende aandacht krijgen.
Vaak maken Agile teams ook gebruik van een Kanban systeem. Hierbij worden de taken op een Kanban bord geplaatst en verplaatst afhankelijk van de voortgang. Het visueel zichtbaar bijhouden van de voorgang helpt het team om grip te houden op het onderhanden werk en bevordert de transparantie en voorspelbaarheid.
De Agile werkwijze zal niet in elke organisatiecultuur eenvoudig landen en geadopteerd worden. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van een Agile coach, die verantwoordelijk is voor het coachen en faciliteren van het Agile team en haar omgeving. De Agile coach helpt het team bij het oplossen van conflicten, het bevorderen van transparantie en open communicatie. Daarnaast faciliteert de Agile coach de communicatie met stakeholders om te borgen dat prioriteiten en verwachtingen wederzijds goed worden begrepen.
Agile werkwijze opschalen binnen grote organisaties
Binnen grotere organisaties kan het noodzakelijk zijn om meerdere teams samen te brengen om gezamenlijk aan grote projecten te werken. Tevens ontstaat vaak de behoefte om rollen en verantwoordelijkheden goed aan te laten sluiten bij de bestaande lijn afdelingen. Opschaling vraagt dus wel aanpassing van de Agile werkwijze.
Er bestaan verschillende Agile frameworks die geschikt zijn voor grote en meer complexe organisaties, waaronder:
- Scaled Agile Framework (SAFe)
- Nexus
- Large-Scale Scrum (leSS)
SAFe is waarschijnlijk het meest bekend en wordt onder anderen toegepast bij technologiebedrijven, financiële instellingen, gezondheidszorg en overheidsinstellingen. Het biedt een compleet raamwerk voor het organiseren en beheren van complexe productontwikkelingsinitiatieven en helpt bij het coördineren van samenwerking tussen teams en lijn afdelingen.
Meer weten over Agile werken?
Wil je meer weten over het Agile werken of heb je vragen over het implementeren van het Agile werken in jouw organisatie? Neem dan contact op met GoNXT via info@gonxt.nl
Andere bekeken ook:
Projectmanagement: Best practices voor optimaal resultaat
In de dynamische wereld van IT staan we voortdurend voor nieuwe uitdagingen, waarbij het implementeren van nieuwe tools en processen een cruciale rol speelt in digitale transformatie. Als IT-consultant of projectleider begrijp je als geen ander dat effectief IT...
De verbeteringen van SAFe 6.0
Eerder schreef ik een blog over het Agile werken en waarom deze werkwijze zo effectief toegepast wordt in markten waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijk zijn om effectief te kunnen concurreren. In deze blog behandelde ik ook SAFe (Scaled Agile Framework)...
Lisa Senior start bij GoNXT als business consultant
In september begon ik vol enthousiasme aan een nieuw hoofdstuk in mijn carrière als business consultant bij GoNXT. Met een nieuwsgierige geest en bruisende energie sta ik te popelen om de spannende uitdagingen die voor me liggen aan te gaan. Tijdens mijn eerste weken...