De toenemende populariteit van low-code roept diverse vragen op. Moet je erin meegaan of juist niet? Wat maakt low-code nu eigenlijk zo bijzonder? En is het wel iets voor jou of jouw organisatie? In mijn vorige blog Low-code: wat is het en moet ik het toepassen? leg ik je meer uit over low-code, zodat je dergelijke vragen zelf kunt beantwoorden. Met de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren ervaren steeds meer organisaties problemen met verouderde applicaties. Zo zijn oude applicaties vaak traag en niet goed genoeg beveiligd om moderne bedreigingen te weren. Als je besloten hebt dat low-code softwareontwikkeling een mogelijke oplossing is voor je probleem kom je meteen al voor belangrijke keuzes te staan. In deze blog geef ik je dan ook vier tips die je kunnen helpen goed van start te gaan met low-code.

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Low-code tips 1: Identificeer je doel(groep)

Als je overweegt om aan de slag te gaan met low-code softwareontwikkeling is het belangrijk om jezelf de vragen te stellen: Waarom wil ik dit doen? Voor wie wil ik dit doen?  
Hiermee identificeer je namelijk je doel en doelgroep. Als je duidelijk hebt wie de eindgebruikers zijn van je software kan je wensen en eisen ophalen en meenemen in je uitwerking. Daarnaast is het natuurlijk minstens zo belangrijk om jezelf te blijven herinneren waarom je met low-code wilt werken. Het oplossen van een probleem is hierbij de kern. Gebruikerswensen mogen dan ook niet in de weg staan van het oplossen van het probleem. Op deze manier hou je de scope van je software onder controle.

Naast de eindgebruikers is het ook belangrijk om de juiste ontwikkelaars bij de uitwerking te betrekken. Ben je van plan om een heel applicatielandschap in te richten? Zorg dan dat je ontwikkelaars inschakelt met ervaring. Als je wat minder intensief aan de slag gaat met low-code kan je kiezen om medewerkers het ontwikkelen zelf uit te laten proberen of om minder ervaren ontwikkelaars zich te laten ontplooien door de bouw van je beoogde project. Ongeacht wie de ontwikkelaars zijn is het belangrijk om ze goed bij het ontwikkelproces te betrekken.

Low-code tip 2: Maak een weloverwogen keuze

Voordat je het besluit neemt om volledig over te gaan op low-code ontwikkeling is het belangrijk om het gebruik van low-code te testen. Een goede manier om dit te doen is Proof of Concept (PoC). Als low-code een passende oplossing blijkt te zijn voor je organisatie is het belangrijk om verschillende leveranciers van low-code platforms te benaderen. Om succesvol te zijn in softwareontwikkeling met een low-code platform moet het gekozen platform namelijk goed aansluiten bij de ontwikkelaars en de beoogde doelstelling. Je wil niet dat een platform te beperkend aanvoelt. Of dat je het gevoel hebt dat te veel functionaliteiten van het platform nooit gebruikt worden. Misschien wil je zeker zijn van goede klantenservice of wil je dat het platform voldoet aan verschillende ISO-normen. Dit soort overwegingen maken het des te belangrijker om met verschillende leveranciers in gesprek te gaan over de mogelijkheden van hun low-code platform. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken die de beste kans van slagen geeft.

Low-code tip 3: Breng standaarden aan

De snelle ontwikkeltijd die low-code met zich meebrengt is een positief gegeven. Er zit echter wel een risico aan verbonden als je met meerdere ontwikkelaars aan de slag gaat binnen hetzelfde project. Als ontwikkelaars namelijk geen standaard ontwerpprincipes meekrijgen kan het voorkomen dat de look en feel van software per onderdeel gaat verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld een standaard huisstijl aanbrengen om de UI (User Interface) gelijk te houden over verschillende onderdelen heen. Het risico dat er geen duidelijke standaard wordt toegepast is dan ook groter bij low-code ontwikkeling vanwege de snelle ontwikkeltijd. Voer daarom een aantal standaarden in die alle ontwikkelaars moeten gebruiken. Of nog beter: overleg met de ontwikkelaars om tot de beste standaarden te komen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Low-code tip 4: Onderhoud goede documentatie

Tijdens het ontwikkelingen worden talloze keuzes gemaakt die invloed hebben op het eindproduct. Niet alle keuzes zullen de juiste zijn. Om te leren van je fouten is het dan ook belangrijk om een goede documentatie bij te houden van het ontwikkelproces. Zo is het handig om bij te houden welke wijzigingen je aanbrengt en welke onderdelen handmatig zijn gecodeerd. Daarnaast helpt een goede documentatie bij het achterhalen van de oorzaak van een probleem in de software. Verder is een goede documentatie ook erg waardevol bij het inwerken van nieuwe ontwikkelaars. Neem dan ook de juiste stappen om ervoor te zorgen dat de documentatie goed wordt bijgehouden zodat je de vruchten ervan kan plukken.

Een vliegende start met low-code?

Low-code geeft je de mogelijkheid om snel software te ontwikkelen. Snelheid is echter niet het belangrijkste voor een goed eindproduct. Soms loont het om even je tijd te nemen, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken. Het snelle ontwikkelen kan altijd nog ingezet worden als je het juiste platform hebt gekozen of de juiste ontwikkelstandaarden hebt ingevoerd. De vier tips die ik je in deze blog gegeven heb, kunnen je een stapje in de goede richting zetten voor een geweldig eindproduct.

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Meer weten over low-code softwareontwikkeling?

Wil je meer weten over low-code of heb je een andere vraag? Neem dan contact op door onderstaand formulier in te vullen.

Je kunt ons ook volgen op LinkedIn om als eerste op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Anderen bekeken ook:

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!