We zien steeds meer dat organisaties zich realiseren dat het verzamelen en beheren van gegevens kansen biedt om interne kennis van o.a. klanten, concurrenten en industrie uit te breiden. Echter kan het grote enthousiasme voor het gebruik van data op de lange termijn ook uitdagingen met zich meebrengen. Want wat doe je met verouderde data? Of hoe zorg je dat je database niet overvol raakt? Om dergelijke kwesties te voorkomen heb je als organisatie duidelijke afspraken nodig voor het opschonen van de database. Met opschonen worden er definitief irrelevante gegevens verwijderd uit de database en biedt dit een reeks voordelen voor organisaties. In deze blog belichten we de belangrijkste voordelen van database opschoningsregels.

Heb jij hulp nodig met het opstellen van opschoningsregels voor jouw database? Klik dan op de onderstaande knop!

Vermindering van IT-beheerkosten

De verantwoordelijkheid voor het beheren van een database ligt veelal bij de IT-afdeling. Het beheer kost tijd en daarmee ook geld. Zo moet foutieve, dubbele en verouderde data onderzocht en aangepakt worden. Deze activiteiten kosten vaak veel tijd, omdat er verschillende controles uitgevoerd moeten worden voordat er gegevens verwijderd worden. Deze controles worden uitgevoerd om te voorkomen dat gegevens onterecht verwijderd worden. Het opschonen van je database kan er dus voor zorgen dat er veel tijd en kosten worden bespaard.

Verbeterde systeemprestaties

In de praktijk is er altijd wel een systeem of applicatie verbonden met je database. Hiermee kunnen gebruikers werkzaamheden verrichten met behulp van getoonde gegevens. Deze verbindingen zorgen voor afhankelijkheden op het gebied van snelheid en consistentie. Hoe meer gegevens er in een database staan, hoe langer het systeem erover doet om de gegevens op te halen. Een langzamer systeem en bijbehorende applicaties kunnen voor irritaties zorgen bij gebruikers. Uiteraard omdat niemand zin heeft om lang te moeten wachten tot een pagina alle gegevens toont.

Het verwijderen van irrelevante gegevens middels opschoning resulteert dus in snellere systeemprestaties, wat leidt tot tevredenheid bij gebruikers. Het minimaliseren van de hoeveelheid gegevens verbetert de snelheid en consistentie van systemen en applicaties, waardoor de productiviteit wordt verhoogd.

Compliance met regelgeving

In Europa moeten organisaties voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet richt op een juiste verwerking van privacygevoelige gegevens van personen. Ook dienen organisaties gegevens te verwijderen als ze niet meer gebruikt worden voor het beoogde doel waarvoor ze in eerste instantie verzameld zijn. Het overtreden van deze wet kan zorgen voor fikse boetes oplopend tot wel 20 miljoen euro. Daarnaast levert het imagoschade op, wat het vertrouwen van klanten en zelfs medewerkers schaadt. Door tijdig je database op te schonen voorkom je als organisatie dat je de wet op het gebied van bewaartermijnen overtreedt.

Verbeterde besluitvorming

Om het meeste uit een database te halen maken organisaties gebruik van analyses. Door gegevens visueel in te richten kunnen interessante trends ontdekt worden die vervolgens toegepast kunnen worden voor besluitvorming. Bij analyse op basis van data geldt het ‘Garbage In, Garbage Out’ principe: bij invoer van foutieve data is de analyse fout en dus niet bruikbaar voor besluitvorming. Het opschonen van je database zorgt ervoor dat je alleen correcte gegevens bewaart. Een opgeschoonde database leidt dus tot betere analyses en besluitvorming. Door alleen de relevante en correcte gegevens te behouden, kunnen organisaties beter gefundeerde beslissingen nemen op basis van data-analyse.

Versterkte klantrelaties

Het opschonen van de database draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen bij de klanten. Het tijdig verwijderen van ongebruikte persoonsgegevens indien deze niet worden gebruikt voor het beoogde doel toont zorgvuldigheid en respect voor de privacy van de klant. Dit laat zien dat jouw organisatie zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens.

Bovendien maakt het de weg vrij voor gepersonaliseerde aanbiedingen, wat de klanttevredenheid en loyaliteit bevordert. Je wilt als organisatie dan ook de juiste gegevens van de klant in je database hebben staan, zodat je de meeste kans van slagen hebt met een persoonlijk aanbod. Hier is het opschonen van de database dan ook een cruciaal punt.

Behoefte aan ondersteuning bij opschoning van jouw data?

Het opschonen van je database is in conclusie erg voordelig. Het opstellen van effectieve opschoonregels kan echter wel een uitdaging zijn. Hoe bepaal je bijvoorbeeld wat het juiste bewaartermijn is voor gegevens binnen jouw organisatie?  

Heb je hulp nodig bij het opstellen van opschoningsregels? Klik op de onderstaande knop en wij helpen je graag verder!

Meer weten over data opschoning?

We hebben nu de voordelen besproken van data opschoningsregels. In de volgende blog geven we je handige tips die ervoor zorgen dat je chaos in je database kunt voorkomen. Wil je meer weten over data opschoning of heb je een andere vraag? Neem dan contact op door onderstaand formulier in te vullen.

Je kunt ons ook volgen op LinkedIn om als eerste op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Anderen bekeken ook:

Voorkom chaos in je database met deze onmisbare tips

Voorkom chaos in je database met deze onmisbare tips

Bij verschillende organisaties vormt data al jaren de ruggengraat van operationele processen. Zo zorgt het verwerken van data in een algoritme er bij Netflix voor dat jij als kijker leuke aanbevelingen krijgt voor een nieuwe serie. Op deze manier zorgt Netflix ervoor...

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!