5 tips voor enthousiaste medewerkers bij jouw digitale transformatie
Implementatie is de spreekwoordelijke laatste meter van elke transformatie. Of het nu gaat om een verandering in processen, technologie of de introductie van compleet nieuwe producten en diensten. Implementatie verankert de verandering in de organisatie. Alleen dan worden de beoogde baten van een transformatie ook echt gerealiseerd. Maar hoe pak je dit aan? En nog belangrijker hoe zorg je dat medewerkers de verandering echt omarmen? Hier zijn vijf tips!

1. Maak je aanpak concreet en communiceer!
Elke transformatie brengt onzekerheden met zich mee. Over het algemeen probeert een kleine groep enthousiastelingen een veel grotere groep medewerkers mee te krijgen. Hoewel enthousiasme aanstekelijk werkt, geeft een concrete, begrijpelijke en visuele implementatie aanpak net even dat extra gevoel van comfort. Medewerkers zien en begrijpen wat er gaat gebeuren, wanneer en welke bijdrage zij kunnen leveren; belangrijke ingrediënten om de transformatie met vertrouwen tegemoet te zien!
2. Creëer een lokaal geworteld team
Implementeren doe je multidisciplinair; specialisten vanuit de business en IT werken samen om processen en systemen te verbeteren of te vernieuwen. Om de verandering echt te verankeren zul je ook de afstand tot de werkvloer en het management moeten verkleinen. Door zogenaamde ‘change agents’ te werven uit de betrokken teams en afdelingen krijg je een lokaal geworteld implementatieteam die veel effectiever de veranderingen kan begeleiden. Zij kennen immers als geen ander de lokalen omstandigheden en hebben het vertrouwen van directe collega’s.
3. Laat medewerkers al in een vroeg stadium ervaring opdoen
Een hele effectieve manier om medewerkers vertrouwd te maken met een nieuwe werkwijze is het doen van business simulaties. Tijdens zo’n simulatie spelen medewerkers de nieuwe werkwijze na en doen ze hands-on ervaring op nog voordat de feitelijke transitie in gang is gezet. Voor het implementatieteam is dit ook een uitgelezen kans om eventuele problemen te ontdekken en verbeteringen door te voeren.
4. Meet waar je aan begint
Meten is weten! Dit is een hele belangrijke stap om inzicht te krijgen in hoe de medewerkers er in staan, waar hun zorgpunten zitten en hoe ze mogelijk gaan reageren. Maak aan de hand van herbruikbare vragenlijsten abstractie thema’s als kennisontwikkeling, acceptatie en weerstand concreet en meetbaar. Dit inzicht is van wezenlijk belang voor de verder aanpak. Door de meting op verschillende momenten tijdens de implementatie te herhalen hou je grip op de kwaliteit en voortgang en kun je tijdig bijsturen.
5. Vier het succes met jouw collega’s
Zorg in jouw project dat je concrete doelstellingen hebt met korte doorlooptijden. Deze korte doorlooptijden maken de opdracht behapbaar en maakt dat je sneller en vaker een succes kan vieren. Sta in bijv. periodieke overleggen stil wat er bereikt en geleerd is; hierdoor ontstaat een winnaarsmentaliteit met een positief effect op de werksfeer, het teamgevoel en de productiviteit.
Gefeliciteerd, jij hebt jouw eerste succes al behaald door dit blog te lezen! Ben jij benieuwd hoe wij jouw implementatie verder kunnen brengen? Kijk op onze pagina voor implementatie voor meer informatie, neem deel aan onze masterclass of neem vandaag nog contact met ons op!
Andere bekeken ook:
Implementatie portfoliomanagement tooling: voorkom de valkuilen
Als IT-manager of projectleider word je vaak geconfronteerd met uitdagende opdrachten waarbij het implementeren van nieuwe tools en processen een essentiële rol speelt. Een van die tool is de Fortes Change Cloud (FCC), een krachtig instrument om strategische...
Succesvolle IT-Trainingen: hoe voorkom je de valkuilen
Het belang van effectieve IT-trainingen In de oogverblindende flitsen van voortdurende technologische innovatie, is stilstand achteruitgang.Effectieve IT-trainingen worden niet langer beschouwd als een luxe, maar zijn onmisbaar geworden voor bedrijven die concurrerend...
Onmisbare aandachtspunten voor Agile portfoliomanagement implementatie
Stel je voor, je bent verantwoordelijk voor de informatievoorziening rond het portfoliomanagement in jouw organisatie. Dit portfoliomanagement en het informatiemanagement eromheen opereert al jaren op basis van een klassieke projectmanagement methode. De...
AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE?
WIJ HELPEN GRAAG!
Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!