In de snel evoluerende wereld van softwareontwikkeling is het van cruciaal belang om flexibel en wendbaar te zijn. Traditionele ontwikkelingsmethoden kunnen soms niet voldoen aan de eisen van de moderne markt, waar veranderingen snel optreden en klantbehoeften voortdurend evolueren. In deze context komen Agile-methodologieën en low-code ontwikkelingstools naar voren als veelbelovende technieken om softwareontwikkeling te versnellen en te verbeteren. Dit roept de vraag op: als ze beide dezelfde voordelen hebben, zijn ze dan een ideal combinatie?

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Agile in een notendop

Agile is een softwareontwikkelingsmethode die is ontworpen om snel te kunnen inspelen op veranderende eisen en prioriteiten. De Agile werkwijze zet flexibiliteit, samenwerking en snelle verwerking van feedback in het ontwikkelingsproces centraal, lees daarover meer in onze blog “Flexibel anticiperen op verandering met Agile werken”.

De kern achter Agile is om projecten op te delen in kleinere, behapbare eenheden, bekend als “sprints” die meestal twee tot vier weken duren. Tijdens elke sprint worden specifieke functies ontwikkeld en getest en aan het einde van elke sprint wordt er een werkend deel van de software opgeleverd. Agile is gericht op nauwe samenwerking tussen ontwikkelteams en belanghebbenden met regelmatige feedbacklussen om te waarborgen dat de ontwikkeling de juiste koers volgt. De opgeleverde werkende software kan dus direct door de gebruiker worden ingezet. De ervaring die de gebruiker heeft, wordt teruggekoppeld aan het ontwikkelteam. Met deze feedback kan worden besloten of de functionaliteit goed genoeg is of dat deze nog wat aandacht nodig heeft. 

Low code development: Een snellere aanpak

Low-code ontwikkeling is een aanpak waarbij ontwikkelaars gebruikmaken van visuele interfaces en componenten om applicaties te bouwen in plaats van handmatig code te schrijven. Het belangrijkste voordeel van low-code is dat het de ontwikkelingstijd op twee manieren aanzienlijk verkort. Enerzijds zijn de modules snel bij elkaar te vinden om te komen tot een werkende applicatie. Anderzijds zijn de fouten al uit de modules hersteld, zodat de complete applicatie ook minder fouten bevat. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich richten op het definiëren van de bedrijfslogica en het ontwerpen van de gebruikersinterface terwijl de tijdrovende coderingstaken worden geautomatiseerd.

low-code en Agile

De voordelen van Agile in combinatie met low-code

Wanneer Agile-methodologieën worden gecombineerd met low-code ontwikkelingstools ontstaan er diverse voordelen:

1 Snellere Ontwikkeling

Low-code stelt ontwikkelaars in staat om snel prototypes te maken en nieuwe functies toe te voegen, wat perfect past bij de korte sprints in Agile. Hierdoor kunnen teams de time-to-market aanzienlijk verkorten.

2. Flexibiliteit

Agile is gebaseerd op het vermogen om te reageren op veranderende vereisten. Low-code maakt het gemakkelijk om aanpassingen door te voeren zonder uitgebreide codering, waardoor ontwikkelaars snel kunnen inspelen op wijzigingen in de projectscope.

3. Betere Samenwerking

De visuele aard van low-code maakt het gemakkelijker voor niet-technische belanghebbenden, zoals business analisten en gebruikers om deel te nemen aan het ontwikkelingsproces. Dit bevordert een nauwere samenwerking tussen teams en stakeholders.

4. Minder Fouten

Low-code platforms bevatten vaak ingebouwde validatie en beveiligingsfuncties, waardoor de kans op fouten en beveiligingsproblemen wordt verminderd. Dit betekent dat ontwikkelaars minder tijd hoeven te besteden aan het schrijven van complexe validatiecode en zich kunnen richten op het ontwerpen van de bedrijfslogica. Daarnaast maakt low-code gebruik van visuele interfaces waar ontwikkelaars functies en logica kunnen ontwerpen zonder diepgaande codering. Dit vermindert de kans op typefouten en syntaxisfouten die vaak voorkomen bij handmatig coderen. 

5. Schaalbaarheid

Met low-code kunnen ontwikkelaars snel nieuwe functies toevoegen, wat essentieel is voor organisaties die snel willen groeien.

De uitdaging van Agile in combinatie met low-code

Hoewel de combinatie van Agile en low-code veel voordelen biedt, zijn er ook enkele uitdagingen:

1. Leercurve

Hoewel low-code platforms bedoeld zijn om ontwikkeling toegankelijker te maken, vereisen ze nog steeds een zekere mate van technische expertise. Het kan even duren voordat ontwikkelaars gewend zijn aan de specifieke kenmerken van een low-code platform en er kan een tekort aan ervaren low-code ontwikkelaars zijn op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat er bij de eerste paar sprints weinig of niets wordt opgeleverd. Het geduld van de organisatie wordt dus op de proef gesteld.

2. Organisatorische complexiteit

Agile werken is net als schaken: de regels zijn simpel, het spel spelen is moeilijk. De paradigmaverschuiving naar Agile werken kost veel tijd en aandacht van de mensen in de organisatie. De introductie van low-code heeft inhoudelijke impact op het werk. Als je organisatie nog niet met low-code werkt en ook nog niet agile werkt, moet je je goed afvragen of de introductie van twee nieuwe concepten haalbaar en wenselijk is.

3. Inhoudelijke complexiteit

Voor veel bedrijfssoftwaretoepassingen is naadloze integratie met bestaande systemen en databases essentieel. Het kan complex zijn om low-code oplossingen te integreren met bestaande infrastructuur, wat kan leiden tot vertragingen en extra kosten. Voor zeer complexe en op maat gemaakte softwaretoepassingen is low-code mogelijk niet de beste keuze.

4. Vendor lock-In

Het gebruik van een specifiek low-code platform kan leiden tot afhankelijkheid van die leverancier. Als je organisatie later besluit over te stappen naar een ander platform of meer maatwerk nodig heeft, kan dit leiden tot aanzienlijke uitdagingen en kosten.

5. Risico van overmatige automatisering

Omdat low-code ontwikkeling vaak gericht is op snelheid en efficiëntie kan er een risico bestaan op overmatige automatisering zonder diepgaand begrip van de onderliggende logica. Dit kan leiden tot inefficiënte of ondoeltreffende oplossingen. Goed aansluiten van de business gebruikers van de applicaties zorgt voor de juiste keuzes.

6. Beveiligingszorgen

Agile ontwikkelen gaat snel en wendbaar: Voldoet de applicatie in (de eerste) behoeftes? Ga deze dan direct gebruiken! Hoewel veel low-code platforms beveiligingsfuncties bieden, kunnen er zorgen bestaan over de beveiliging van applicaties die snel zijn ontwikkeld zonder uitgebreide beveiligingstests. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat beveiligingsproblemen niet over het hoofd worden gezien. Een goede “definition of done” helpt hierbij.

Agile en low-code ontwikkeling: Een verplichte combinatie?

Zoals hierboven beschreven kleven er geen grote uitdagingen aan de combinatie van agile ontwikkeling en low-code ontwikkeling. Het kan zijn dat de low-code niet past bij de opgaven die jouw organisatie heeft, maar dat staat los van agile ontwikkeling. Gelijktijdig geeft agile werken haar eigen uitdagingen, maar die zijn er ook bij high-code ontwikkeling. De combinatie van Agile en low-code is dus geen one size fits all-oplossing, maar kan veel organisaties zeker verder helpen. Alleen de gelijktijdige invoer van agile en low-code kan een te grote complexiteit veroorzaken, wees hiermee terughoudend. 

Wij hebben uitgebreide ervaring op de invoer van low-code en agile ontwikkelingen, wat zijn jouw plannen? Heb je hulp nodig op het gebied van agile in combinatie met low-code? Klik dan op de onderstaande knop!

Meer weten over Agile in combinatie met low-code?

Wil je meer weten over agile in combinatie met low-code of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!