Eerder schreef ik een blog over het Agile werken en waarom deze werkwijze zo effectief toegepast wordt in markten waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijk zijn om effectief te kunnen concurreren. In deze blog behandelde ik ook SAFe (Scaled Agile Framework) versie 5.1. SAFe is een raamwerk om het Agile werken op te schalen binnen grotere organisaties, waarbij meerdere teams met elkaar samenwerken aan grote en complexe ontwikkelingsprojecten. Het framework SAFe combineert daarbij elementen van Scrum, Kanban, Lean en DevOps om waarde te leveren aan de klant in een snel veranderende omgeving. Recent heeft Scaled Agile (scaledagileframework.com) een belangrijke update gereleased: SAFe 6.0.
In deze release zijn enkele interessante verbeteringen toegepast die ik in deze blog graag met je deel. Ook beantwoord ik de vraag of het de moeite waard is om over te stappen naar de nieuwe versie van SAFe.
Wil je meer weten over SAFe en hoe je dit kunt implementeren binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op door de onderstaande knop.
De belangrijkste wijzigingen van SAFe 6.0
De belangrijkste verbeteringen van SAFe 6.0 hebben plaatsgevonden rond de thema’s:
- Verbeteren van team empowerment & rolomschrijving
- Versnellen van waardecreatie flow en aansluiting op de AI
- Big Data
- Cloud trends
Empowerment van teams en rolomschrijving
In SAFe 6.0 zijn de rolomschrijvingen binnen de teams aangescherpt en duidelijker omschreven aan de hand van ‘responsibility wheels’. Dit kan de introductie van het framework binnen de organisatie eenvoudiger maken en de acceptatie verbeteren. Een voorbeeld van een ‘responsibility wheel’ voor de rol Scrum Master/Team Coach is hieronder zichtbaar.

Versnellen van de waardecreatie flow
Flow is al een bestaand element in het SAFe framework, maar wordt in SAFe 6.0 geoptimaliseerd. Flow is het vermogen om waarde te leveren aan de klant op een snelle, efficiënte en voorspelbare manier. Het gaat hierbij om het verbinden van verschillende niveaus en lagen binnen de organisatie, om een soepele en continue stroom van producten met klantwaarde te creëren.
Om de flow te optimaliseren, introduceert SAFe 6.0 een betere omschrijving van de eigenschappen van flow en worden 8 ‘flow-versnellers’ gedefinieerd die kunnen helpen bij het voorkomen van vertragingen of verstoppingen in het proces. Gecombineerd met het meten van flow, ontstaat op deze manier meer inzicht en potentie om verbeteringen door te voeren.

AI, Big Data en Cloud trends
SAFe 6.0 introduceert 3 nieuwe artikelen om beter in te kunnen spelen binnen het SAFe framework op 3 belangrijke technologische ontwikkelingen: AI, Big Data en Cloud. Deze trends hebben veel invloed op software- en systeem ontwikkeling in het algemeen en de werkwijze en aanpak van development teams in het bijzonder.
Is het de moeite waard om over te stappen naar SAFe 6.0?
De release SAFe 6.0 ondersteunt de doorontwikkeling van het SAFe framework en de aansluiting op 3 belangrijke technologische trends. Met name de aanpassingen rond het verbeteren van de waardecreatie flow vind ik erg waardevol. Hiermee kan de snelheid, efficiëntie en voorspelbaarheid van de waardecreatie flow worden verbeterd.
Ik vind deze release daarmee niet direct urgent, maar zeer zeker wel belangrijk en nuttig om op over te stappen, zodra dat passend is in jouw organisatie.
Heb je vragen over het Scaled Agile Framework of de toepassing ervan binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop en laten we samen de mogelijkheden bekijken voor jouw organisatie!
Anderen bekeken ook:
Projectmanagement: Best practices voor optimaal resultaat
In de dynamische wereld van IT staan we voortdurend voor nieuwe uitdagingen, waarbij het implementeren van nieuwe tools en processen een cruciale rol speelt in digitale transformatie. Als IT-consultant of projectleider begrijp je als geen ander dat effectief IT...
Lisa Senior start bij GoNXT als business consultant
In september begon ik vol enthousiasme aan een nieuw hoofdstuk in mijn carrière als business consultant bij GoNXT. Met een nieuwsgierige geest en bruisende energie sta ik te popelen om de spannende uitdagingen die voor me liggen aan te gaan. Tijdens mijn eerste weken...
Data verzamelen volgens gemeentebeleid met data logging
Data logging is het in chronologische volgorde vastleggen van gegevens van activiteiten in een bepaalde periode. Deze gegevens kunnen verschillende data bevatten van gebruikers. Denk hierbij aan datum en tijdstip, gebruikersnaam/user-id, e-mailadres, IP-adres en...