Na het lezen van onze eerdere blogs over low-code, ben je natuurlijk geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden die low-code biedt. Nu je de voordelen ervan hebt gezien, wil je deze technologie ook binnen jouw eigen organisatie implementeren. Echter, is het cruciaal om de nodige voorbereidingen te treffen en mogelijke valkuilen te vermijden, zoals we ook eerder hebben benadrukt. Een doordachte aanpak is erg belangrijk. Maar wat moet je doen om low-code tot een succesverhaal te maken binnen jouw organisatie? In dit blog schets ik zeven stappen die je kunt volgen om een succesvolle low-code implementatie binnen jouw organisatie te realiseren.

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Stap 1: Identificeer doelstellingen en behoeften voor low-code implementatie

Het begint allemaal met een duidelijk begrip van de doelstellingen van low-code in jouw organisatie.  Wat wil je bereiken met low-code ontwikkeling? Ben je van plan om processen te automatiseren, de klantenservice verbeteren, de time-to-market van nieuwe producten verkorten of iets anders? Het is van belang om de exacte behoeften en doelstellingen te identificeren die je wilt aanpakken met behulp van low-code.

Stap 2: Kies het juiste low-code platform

Er zijn tal van low-code platforms beschikbaar, elk met hun eigen functionaliteiten en specialisaties. Het is van cruciaal belang om het platform te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften en doelstellingen. Bij het maken van deze keuze dien je aandacht te besteden aan belangrijke factoren, zoals gebruiksvriendelijkheid, integratiemogelijkheden, beveiliging en schaalbaarheid. Het kiezen van het juiste platform is een complexe stap op zich en verdient eigenlijk een blog op zichzelf: “Welk low-code platform is geschikt voor mij“.

Download onderstaand document en kom erachter welk low-code platform geschikt is voor jouw organisatie.

Stap 3: Betrek de gehele organisatie bij de low-code implementatie en adoptie

Een geslaagde low-code implementatie vereist betrokkenheid en samenwerking in de gehele organisatie. Zorg ervoor dat medewerkers van verschillende afdelingen worden betrokken, inclusief niet-technische teamleden. Communiceer over de verandering die de organisatie zal ondergaan en ga met collega’s in gesprek die kansen zien of twijfels hebben. In mijn blog “De impact van low code op je organisatie” geef ik aan welke veranderingen iedereen kan verwachten en waarom dit goed is voor je collega’s en de organisatie als geheel.

Lees ook: Hoe bereid ik mijn team voor op low-code?

Stap 4: Opleiding en training

Logischerwijs moet je medewerkers opleiden in het gebruik van het gekozen low-code platform. Dit geldt voor zowel technische als niet-technische gebruikers. Zorg ervoor dat je trainingen en ondersteuning aanbiedt om ervoor te zorgen dat iedereen in staat is om op effectieve wijze met de nieuwe tools te werken. Na de formele opleiding of training is het van belang om samenwerking en kennisdeling te bevorderen. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door het organiseren van kennissessies, het opzetten van een eigen Microsoft Teams groep of door openbare demonstraties van ontwikkelde applicaties te geven.

Stap 5: Start met kleine projecten

Begin niet direct met het meest complexe project. Het is raadzaam om te starten met kleinere, minder kritieke applicaties om ervaring op te doen en eventuele uitdagingen aan te pakken. Deze aanpak helpt niet alleen bij het opbouwen van vertrouwen binnen het team, maar stelt je ook in staat om de waarde van low-code duidelijk te demonstreren. Het is essentieel om hierbij open en transparant te communiceren. Het eerste project dat je oppakt zal mogelijk niet het meest urgente zijn, wat verwarring bij belanghebbenden kan voorkomen.

Stap 6: Schaal low-code implementatie geleidelijk op

Naarmate de organisatie meer vertrouwd raakt met low-code, kun je beginnen met het opschalen van de implementatie. Breid het gebruik uit naar grotere projecten en complexere processen. Zorg ervoor dat je de voortgang en het succes meet om te zien hoe low-code bijdraagt aan het behalen van jouw doelstellingen. Waardering van user experience, veiligheid en stabiliteit kunnen daarbij belangrijke indicatoren zijn.

low-code implementatie

Stap 7: Leer en verbeter continu

Low-code ontwikkeling is een vaardigheid waar je elke dag beter in kunt worden. Wat dat betreft ben je nooit “klaar” met de implementatie; het is een voortdurende reis. Blijf leren en verbeteren op basis van feedback en ervaringen, de eerdergenoemde kennissessies, MS-Teams groepen of demonstraties kunnen daarvoor podia bieden. Houd rekening met de veranderende behoeften van jouw organisatie en pas je low-code groeipad daarop aan.

De volgende stap bij low-code implementatie en adoptie

Als je de bovenstaande zeven stappen volgt, zet je een stabiele en lerende organisatie neer waarin low-code voortdurend haar voordelen laat zien.

Ben je al begonnen met low-code of heb je vragen over de low-code implementatie?

Meer weten over low-code implementatie?

Wil je meer weten over low-code implementatie of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!