In de wereld van softwareontwikkeling is het zogeheten low-code aan het toenemen in populariteit. Zoals bij elke toename in populariteit is het belangrijk om te weten of het iets blijvends is, of dat het om een hype gaat. Om dat onderscheid te kunnen maken moet je natuurlijk wel weten wat low-code precies is. Waar bevindt het zich in het ontwikkelingsproces van nieuwe software? Hoe onderscheidt het zich van alternatieven? Dat vertel ik je in deze blog. Hierin leg ik je uit wat low-code is, zodat je straks beter kunt beslissen of het iets voor jou en je organisatie is.

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Minder code, meer visualisatie

Het ontwikkelen van software kan erg ingewikkeld zijn. De ouderwetse manier van ontwikkelen maakt gebruik van een zogeheten high-code platform: een platform waar alle details van de software handmatig aangepast en opgegeven moeten worden in een syntax. Dit handmatige werk is arbeidsintensief en complex. Bovendien is de code erg foutgevoelig: één punt of komma op de verkeerde plek en je krijgt een foutmelding. Het kost organisaties  dan ook veel tijd en geld om het juiste personeel te vinden en ook te behouden. Daarnaast kost het veel tijd om je als softwareontwikkelaar op te werken tot het benodigde kennisniveau. 

Een modern alternatief voor software development is no-code. Net als een high-code platform, wordt een no-code platform gebruikt om software van de grond af aan op te bouwen. Het verschil tussen beide manieren van softwareontwikkeling is het benodigde kennisniveau. Een no-code platform maakt software development eenvoudiger door bouwblokken voor software aan te bieden die dan vaak op basis van klikken en slepen tot een geheel kunnen worden gemaakt. Het lijkt het ideaal voor organisaties die snel en zonder al te dure ontwikkelaars applicaties willen bouwen. No-code heeft echter een aantal beperkingen die voor organisaties flink in de weg kunnen staan. Zo is er beperkte mogelijkheid tot maatwerk, schaalbaarheid van complexe applicaties en integratie met andere systemen. Voor organisaties die een goed ondersteund applicatielandschap willen ontwikkelen is no-code dan ook niet de beste oplossing.

Een middenweg tussen high- en no-code is low-code. Een low-code platform biedt de mogelijkheid om met minder kennis van code toch een goede applicatie te ontwikkelen. Low-code lijkt in de ontwikkeling op het klikken en slepen van no-code, maar biedt ook de mogelijkheid om handmatig de onderliggende code aan te passen. Dit geeft ontwikkelaars de ruimte om software beter aan te kunnen passen aan specifieke benodigdheden. Hiermee worden de beperkingen van no-code verholpen en kunnen organisaties sneller en goedkoper dan met high-code een schaalbaar en goed geïntegreerd applicatielandschap bouwen.

De sterke en zwakke punten van low-code

Bij het vergelijken van low- en high-code blijkt al snel dat een low-code platform het eenvoudiger maakt voor een beginnend ontwikkelaar om software te ontwikkelen. Zo zijn er nog een aantal punten waar low-code sterker uit de verf komt dan high-code, maar ook vice versa.

Low-code heeft een sneller ontwikkelproces

Omdat een softwareontwikkelaar bij low-code ontwikkeling niet elke regel code zelf hoeft te schrijven wordt er veel tijd bespaard. Daarnaast is het low-code platform minder foutgevoelig. In een high-code platform wordt de syntax handmatig ingevoerd door een ontwikkelaar. Hierbij is één verkeerde invoer meteen een reden dat je software niet werkt. In een low-code platform wordt de handmatige invoer van de softwareontwikkelaar op syntaxniveau beperkt, waardoor er minder fouten gemaakt kunnen worden. Ook dit scheelt tijd. En tijd is geld.

Low-code maakt organisaties minder afhankelijk van ontwikkelaars

Afhankelijk van je positie kan dit een positief of negatief punt zijn. Als ontwikkelaar wil je misschien juist wel dat een organisatie afhankelijk van je is voor een betere baanzekerheid. Vanuit een organisatie gezien is dit natuurlijk wel een sterke kant van low-code. Het zorgt ervoor dat ontwikkelaars makkelijker vervangen kunnen worden bij vertrek, ziekte of ontslag.

Low-code is minder geschikt voor maatwerk

Een low-code platform heeft niet de mogelijkheid om oneindig veel opties te bieden aan de gebruiker. Met uitgebreide, maar toch ook beperkte mogelijkheden, is specifiek maatwerk moeilijker aan te brengen binnen low-code ontwikkeling. Ondanks de mogelijkheid om handmatig code te schrijven wordt een low-code ontwikkelaar beperkt door de kaders van het platform. Bij high-code ontwikkeling kun je als ontwikkelaar zoveel details aanbrengen als je wilt. De mogelijkheden zijn binnen een high-code platform nagenoeg onbeperkt.

Hoe moet ik nu verder met low-code?

Na het lezen van mijn blog begrijp je low-code hopelijk al een stuk beter. Zo kun je een weloverwogen keuze maken om low-code wel of niet te gaan gebruiken. Als je de keuze maakt om te beginnen met low-code loop je misschien al snel tegen een aantal vragen aan. Hoe moet ik beginnen? Waar moet ik op letten? In mijn volgende blog 4 tips voor low-code softwareontwikkeling geef ik je een aantal tips voor een goede aanpak van jouw softwareontwikkeling op een low-code platform.

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Meer weten over low-code?

Wil je meer weten over low-code of heb je een andere vraag? Neem dan contact op door onderstaand formulier in te vullen.

Je kunt ons ook volgen op LinkedIn om als eerste op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Anderen bekeken ook:

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!