In een eerdere blog hebben we het gehad over Enterprise Architectuur. Met Enterprise Architectuur kun je een blauwdruk maken van jouw organisatie, analyses doen en processen in kaart brengen. Met de Bizzdesign software kun je deze architectuur goed in kaart brengen. In deze blog ga ik dieper in op wat de mogelijkheden van Bizzdesign Enterprise Studio zijn, de onderdelen hiervan en maak ik ook de koppeling van de verschillende onderdelen in Enterprise studio en wat deze kunnen betekenen voor jouw organisatie. Benieuwd naar de voordelen van deze tool en of wij jou verder kunnen helpen? Lees dan verder.

 

Wat is de Bizzdesign Enterprise Studio?

Bizzdesign Enterprise Studio is een ontwerp- en modelleringstool die (complexe) processen overzichtelijk in kaart brengt. Hierdoor biedt het ondersteuning bij het stroomlijnen van ingewikkelde werkprocessen, verandermanagement en het organisatie breed doorvoeren van een nieuwe strategische koers. Door deze processen visueel weer te geven kunnen werknemers real-time inzicht krijgen in hun voortgang. Hierdoor kan men snel schakelen, bijsturen waar mogelijk en worden de processen overzichtelijk in kaart gebracht.

Bizzdesign Enterprise Studio bevat een reeks tools waarvan elk met hun eigen doel en toepassing. In de volgende sectie zal ik je door deze verschillende functies leiden.

Archimate

Met Archimate in Enterprise Studio kun je modellen maken en processen in kaart brengen. Binnen Archimate zijn er verschillende lagen/niveaus waarop je een proces kunt modelleren. Deze belangrijkste lagen zijn Business, Data, Applicatie en Technologie. In de blog over Enterprise Architectuur wordt hier meer over verteld.  Met Archimate Enterprise Studio worden deze lagen tot uiting gebracht door objecten en relaties te modelleren. Binnen Archimate gebruik je verschillende objecten en relaties tussen de objecten. Zo kun je bijvoorbeeld een bedrijfsfactor koppelen aan een bedrijfsrol. De relaties die je hier kunt maken vertelt over de verhouding tussen de elementen. Ook zijn er koppelingen te maken tussen de verschillende niveaus binnen Archimate. Hierdoor kun je bijvoorbeeld goed zien welke applicatiecomponenten achter een bepaald proces zitten en hoe deze technologisch ondersteund worden.

Archimate model

Dit is een voorbeeld van een Archimate model met een applicatie en een technologie laag.

BPMN 2.0

BPMN staat voor Business Process Model and Notation. Hier hebben we het al uitgebreid over gehad in eerdere blogs. Met dit onderdeel van Bizzdesign kun je verschillende onderdelen van BPMN integreren, namelijk het proces, de deelnemers en de gegevens. Processen bestaan uit verschillende activiteiten. Dit proces is (deels) ondergebracht in een strook/baan van een deelnemer. Een deelnemer kan een klant zijn. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van de customer journey bij het boeken van een vliegticket, waarbij de klant zelf de stappen doorloopt van de bestelling. Een tekstvlak met extra informatie kan worden toegevoegd bij de verschillende activiteiten in het BPMN-model. Een BPMN-model in Bizzdesign ziet er als volgt uit:

 

Enterprise Studio

Dit is een voorbeeld van een BPMN model met verschillende deelnemers.

Teamplatform

Teamplatform is een module in Bizzdesign waar je leert samenwerken met collega’s aan één of meerdere projecten. Om wijzigingen door te voeren in Enterprise Studio werkt Bizzdesign met committen en updaten van wijzigingen. Committen is het opslaan en delen van de door jou aangebrachte wijzigingen. Updaten is het doorvoeren van de wijzigingen van collega’s. Het is aan te raden om dit op regelmatige basis te doen wanneer jullie samen aan één of meerdere projecten werken. De wijzigingen worden dan binnen enkele minuten doorgevoerd. Je beschikt nu over de meest actuele versie van jouw proces.

Als procesexpert kun je deze wijzigingen traceren door het berichtenvenster te openen in Enterprise studio. De meest recente activiteit is bovenaan weergegeven. Jouw eigen activiteiten zijn weergegeven aan de rechterkant en de activiteiten van collega’s zijn links weergegeven. De activiteiten worden weergegeven in een tijdlijn onder het kopje file. Hier kun je details van wijzigingen bekijken of versies herstellen.

activiteiten

Berichtenvenster in Enterprise Studio met het traceren van activiteiten.

Horizzon

In Bizzdesign kun je met Horizzon werk- en transformatieprocessen visueel weergeven. Met Horizzon kun je veel verschillende visualisaties kiezen voor het overbrengen en analyseren van data. Zo kun je simpele tabellen en tellers, maar ook grafieken en heatmaps maken. Horizzon biedt net als Enterprise Studio de mogelijkheid om samen te werken binnen functies of organisatieonderdelen. Met Horizzon kun je erg mooie, overzichtelijke en functionele dashboards maken. Deze dashboards bestaan uit de eerdergenoemde visualisatie. De informatie hierin is onttrokken uit de eerder gemaakte modellen in Enterprise Studio.

Dashboards kunnen worden opgeslagen als favoriet voor snellere toegang vanuit het startscherm in Horizzon. Het delen van dashboards kan eenvoudig door het delen van de startpagina of de link naar het dashboard zelf. De link is namelijk een permanent link of permalink. Hierbij blijft de link onveranderd ondanks de wijziging van de inhoud.

Ben je geïnteresseerd in dashboarding? Klik dan op de onderstaande knop.

Of klik hier voor meer informatie over dashboards

Wil je meer weten over Enterprise Studio?

Bij GoNXT hebben we een gevarieerd aanbod aan trainingen voor iedereen die zich bezighoudt met het ontwerpen en analyseren van architecturen en processen. Onze trainingen omvatten alles van Archimate, BPMN tot Bizzdesign Enterprise Studio. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via het onderstaand formulier.

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom GoNXT.

Anderen bekeken ook:

De verbeteringen van SAFe 6.0

De verbeteringen van SAFe 6.0

Eerder schreef ik een blog over het Agile werken en waarom deze werkwijze zo effectief toegepast wordt in markten waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijk zijn om effectief te kunnen concurreren. In deze blog behandelde ik ook SAFe (Scaled Agile Framework)...

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!