De rol van Enterprise Architectuur bij het migreren naar de cloud

Bijna iedere organisatie is tegenwoordig bezig met het migreren van één of meerdere applicaties naar de cloud. Logisch uiteraard, want de stap naar de cloud biedt vele voordelen. Denk aan voordelen als op financieel vlak, een hogere wendbaarheid en een betere bedrijfscontinuïteit.

Enterprise Architectuur speelt een essentiële rol in het realiseren van deze voordelen. Deze discipline biedt namelijk belangrijke handvaten om de transformatie naar de cloud vorm te geven, te besturen en kansen te identificeren. Met name de kansen die juist voorbij de voor de hand liggende toepassingen van cloud technologie liggen. Een helder en eenduidig gedefinieerde EA omvat namelijk toepasbare kennis over de organisatie haar processen, systemen, infrastructuur en algehele samenhang hiertussen.

In deze blog reeks ga ik graag nader inzoomen op de bijdrage die Enterprise Architectuur levert bij het uitstippelen van de route naar de cloud; de migratiestrategie!

Een helder gedefinieerde Enterprise Architectuur geeft inzicht in hoe platformen en systemen integreren met elkaar en met jouw eigen infrastructuur. Dit is zeker van belang als je bijvoorbeeld gaat werken met verschillende cloudplatforms zoals Google Cloud, Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Daarnaast brengt de discipline inzicht in hoe informatie veilig en efficiënt uitgewisseld kan worden. Tot slot geeft het tevens richting aan welke afspraken gemaakt dienen te worden in het kader van bedrijfscontinuïteit.

Wat zijn veelvoorkomende migratie uitdagingen?

De migratie naar de cloud gaat gepaard met technische maar ook zeker functionele en organisatorische complexiteit. Migratieprojecten lopen dikwijls uit in tijd en geld en lossen onvoldoende in op de beoogde voordelen. Legacy systemen die eerst losgekoppeld of ontbonden en uitgefaseerd dienen te worden, zijn bekende obstakels waardoor migraties niet direct kunnen starten. Daarnaast kunnen dure licenties nog lopen voor een bepaalde termijn, wat kan leiden tot een verhoogde druk of juist extra ruimte. Tevens kan het zijn dat bepaalde applicaties (totaal) nog niet cloud-ready zijn in hun core architectuur. Of, dat deze simpelweg nooit kunnen zijn.

Naast deze meer functioneel-technische aanleidingen, vraagt de migratie naar de cloud ook een andere kijk bij het inrichten van de beheerorganisatie. Zo is het steeds meer van belang dat het cloud-kennisniveau van de eigen medewerkers op niveau wordt gebracht.

wolkenkrabber

Hoe ga je om met deze uitdagingen?

Al deze benoemde uitdagingen vereisen variërende aanpakken en invalshoeken voor het uitvoeren van de cloudmigratie. Eén van de cloud providers, Amazon’s AWS, heeft over deze verschillende aanpakken een interessant stuk geschreven. Hierin worden beknopt zes migratiestrategieën besproken; de zogeheten ‘6 R’s’ (lees: six Rs). In het kort betreft dit:

  • Rehost – een applicatie verhuizen van de on-premise omgeving naar de cloud.
  • Replatform – een applicatie wederom verhuizen naar de cloud, waarbij één of meerdere cloud technologieën in de applicatie worden toegepast.
  • Repurchase – een SaaS (Software-as-a-Service) variant van de huidige lokale applicatie aanschaffen.
  • Refactor – de applicatie herontwerpen zodat deze cloud-enabled of zelf cloud-native wordt en zodoende gebruik maakt van de vele cloud voordelen.
  • Retire – het afscheid nemen van de applicatie door deze simpelweg offline te halen, of middels een ontkoppel-/uitfaseringstraject.
  • Retain – de applicatie in haar huidige, lokale configuratie laten draaien.

Hoe ondersteunt Enterprise Architectuur deze strategieën?

Voor al deze migratiestrategieën geldt dat eerst de bedrijfs- en IT contexten bekend dienen te zijn, voordat de juiste strategie gekozen kan worden. De Enterprise Architecture discipline speelt hier een aanzienlijke rol in. En hoe die rol precies in elkaar zit bij de verschillende migratiestrategieën, dat lees je in deel 2!

Mocht je vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op.

Anderen bekeken ook:

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE?
WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op! 

SOLLICITEER BIJ ONS!