Processen leren verbeteren met Lean Lego Games

Al jaren is de Lean Lego Game een vast onderdeel van de Lean trainingen en proces verbeterworkshops die ik geef bij klanten, onder andere de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Het leren verbeteren van organisatie processen door toepassing van een Lean Lego Game is een effectief leermiddel. Leren door uit te proberen, samen met je eigen team of met andere cursisten.      

In deze blog leg ik uit wat een Lean Lego Game inhoudt en wat mijn ervaringen zijn in het inzetten van Lean Lego Games bij Lean- en Process Mining trainingen.  

Waarom zet je een Lean Lego Game in om processen te verbeteren?

De kracht van een Lean Lego Game zit in het praktisch leren toepassen van de theorie. Het kunnen uitproberen van de geleerde methodes om procesverbeteringen te realiseren in samenwerking met andere cursisten. Het spelelement maakt veel energie en creativiteit los bij cursisten en is een mooie aanvulling op de trainingsagenda waar de theorie en praktijkcases worden uitgelegd.  

Daarnaast bestaat bij grotere aantallen cursisten de mogelijkheid om meerdere teams samen te stellen, waardoor de teams tegen elkaar kunnen strijden en je dus een competitie-element introduceert.

Lean Lego Game

Hoe werkt een Lean Lego Game?

Een Lean Lego Game is breed toepasbaar bij verschillende procesverbetering methodologieën, waaronder bij Lean trainingen. Het doel van de game is het simuleren van bijvoorbeeld een productie onderneming waarin de cursisten als team een product of dienst maken volgens de klant wens (lego huis bouwtekening). Elke cursist krijgt een rol in het proces toebedeeld met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Om de praktijk zo goed mogelijk te simuleren, starten de cursisten de eerste ronde fysiek verdeeld over de trainingsruimte, waardoor naast de rollen ‘productie medewerker’ en ‘kwaliteit controleurs’ ook de rol van ‘transporteurs’ benodigd is.

De cursisten worden vervolgens uitgedaagd om de output van het productieproces te optimaliseren aan de hand van de in de training behandelde Lean methodologie. Om continu verbeteren (Kaizen) te stimuleren worden meerdere rondes gespeeld. Tijdens elke ronde kunnen een aantal parameters worden gemeten, bijvoorbeeld de doorlooptijden van processtappen, de voorraad tussen elke processtap, het aantal correct gebouwde lego huizen (output) en eventuele defects (rework). Bij elke ronde wordt de Plan – Do – Check – Act (Deming Circle) doorlopen. Zo neemt bij elke ronde het inzicht en creativiteit bij cursisten toe en verbetert de communicatie en samenwerken binnen de groep.

Vanuit de basiskennis van Lean, zijn Lean Lego Games aan te passen aan de leerdoelen en het trainingsniveau van de deelnemers. Zo kan je variëren in de complexiteit van de bouwtekening (klant wens) of het aantal & type rollen afhankelijk van het aantal deelnemers. Afhankelijk van het trainingsniveau, kunnen specifieke leerdoelen worden getraind, bijvoorbeeld het leren herkennen oplossen van de 8 vormen van verspilling in een proces (waste):

  1. Transport
  2. Voorraad
  3. Beweging
  4. Wachttijden
  5. Overproductie
  6. Over processing
  7. Defecten in het product (dus herstelactiviteiten)
  8. Niet benutte kennis en vaardigheden van medewerkers
processen Lean Lego Game

Lean Lego Game in combinatie met Process Mining

Recent heb ik een Lean Lego Game ontwikkeld als onderdeel op een Process Mining training. In lijn met de Lean methodologie, kan je immers ook processen verbeteren door toepassing van Process Data Mining. Hoe werkt dat?

Door de toenemende digitalisering beschikken organisaties over steeds meer en grotere hoeveelheden data. Organisaties worden zich ook steeds meer bewust van de waarde van deze data. De meeste systemen in organisaties houden acties die in het systeem wordt verricht bij. Deze registratie van activiteiten heet een eventlog. Met behulp van Process Mining kan je eventlogs analyseren en het werkelijke doorlopen proces visualiseren. Vervolgens kunnen (ongewenste) afwijkingen en oorzaken worden vastgesteld, waarna met behulp van een verbeterproces kan worden opgestart.

Tijdens de Lego Game speciaal voor Process Mining mochten de cursisten een lego productie proces simuleren en hiermee diverse eventlogs creëren.  Door gebruik te maken van Process Mining software werd deze event logs data gevisualiseerd en geanalyseerd. Waarna ook hier continu verbeteren kon worden geoefend door het doorlopen van de Plan – Do – Check – Act (Deming Circle) stappen.

Ben je geïnteresseerd?

Ben jij ook geïnteresseerd in het leren verbeteren van jouw organisatie processen door middel van Lean of Process Mining en/of wil je meer weten over de toepassing van Lean Lego Game? Kijk dan op onze pagina over Process Mining training of de pagina over de Lean Lego Game.

Meer weten over processen verbeteren met Lean Lego Games?

Neem contact met ons op via info@gonxt.nl. Je kunt ook eenvoudig op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom GoNXT door ons op LinkedIn te volgen. Heb je vragen over Lean Lego Game of wil je meer weten? Vul dan het onderstaande formulier in.

Anderen bekeken ook:

De verbeteringen van SAFe 6.0

De verbeteringen van SAFe 6.0

Eerder schreef ik een blog over het Agile werken en waarom deze werkwijze zo effectief toegepast wordt in markten waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijk zijn om effectief te kunnen concurreren. In deze blog behandelde ik ook SAFe (Scaled Agile Framework)...

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE?
WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op! 

SOLLICITEER BIJ ONS!