Na het lezen van voorgaande blogs in onze low-code reeks ben je op de hoogte van een aantal belangrijke aspecten voor de ontwikkeling van low-code binnen jouw organisatie. Van het kiezen van een juist platform tot het voorbereiden en implementeren van het platform, het hele traject is besproken. Wat echter vaak wordt vergeten is het belang van goede nazorg van het platform. Zoals eerder vermeld, is een doorlopend en continu leerproces erg belangrijk. Om dit te faciliteren is het beheer van het low-code platform en de bijbehorende applicaties van groot belang. Op een instabiel low-code platform kan je jezelf niet ontwikkelen. Daarnaast zal zonder beheer van het platform en applicaties de toegevoegde waarde snel verminderen. Maar hoe zorgt beheer ervoor dat de toegevoegde waarde blijft bestaan, zo niet wordt verhoogd, na de implementatie?

Heb je hulp nodig bij het implementeren van low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Onderhoud en updates voor low-code applicaties

Een eerste belangrijke taak van low-code beheer is de mogelijkheid tot onderhoud en updates van de applicaties. Net als elk ander IT-systeem heeft een low-code applicatie regelmatig onderhoud en updates nodig om te blijven voldoen aan de veranderende behoeften van de organisatie. Zonder onderhoud en updates verandert er niets tot weinig, terwijl de organisatie blijft doorgroeien en veranderen. Hierdoor ontstaat een mismatch tussen de functionaliteiten van de applicaties en de behoeften van medewerkers in de organisatie.

Daarnaast zorgt het regelmatig onderhouden en updaten ervoor dat problemen met de applicatie voor een deel voorkomen kunnen worden. Hierbij kan je denken aan het uitvallen van de applicatie, het ontstaan van bugs of oneffenheden of het lekken van gevoelige informatie. Door regelmatig een health check uit te voeren of te controleren of er nog voldaan wordt aan bestaande beheerstandaarden wordt de kans op het ontstaan van bugs of beveiligingsrisico’s sterk verminderd. Mocht het toch gebeuren dat er een incident plaatsvindt is het essentieel dat beheerprocessen zo zijn ingericht dat deze incidenten snel opgelost kunnen worden. Anders bestaat de kans dat het incident uitmondt in een groter probleem voor de low-code applicatie en de organisatie als geheel.

Schaalbaarheid en het belang voor low-code

Naast de verandering in behoeftes die ontstaan in verloop van tijd zorgt de groei van een organisatie ervoor dat het low-code platform mee moet groeien. Een groeiend aantal medewerkers zorgt hoogstwaarschijnlijk voor een groeiend aantal gebruikers en gegevens. Als het low-code platform niet voorziet in dit groeiend aantal medewerkers dan bestaat de kans dat applicaties minder soepel werken door capaciteitsproblemen of dat medewerkers geen gebruik kunnen maken van een bepaalde applicatie, ook al is die behoefte er wel. Hiervoor dienen maatregelen genomen te worden die ervoor zorgen dat het platform mee kan groeien met de capaciteit van de organisatie. Denk hierbij aan het verhogen van het aantal licenties, het implementeren van een efficiënt ticketsysteem en het eventueel aannemen van meer functioneel beheerders.

low-code

Beveiliging en low-code

Ook het beveiligen van het IV-landschap van een organisatie is van essentieel belang. Het is daarmee dan ook voor elk IT-systeem een cruciaal aspect in het beheer, dit geldt ook voor low-code platforms en applicaties. Door regelmatig te controleren op beveiligingsrisico’s en maatregelen te nemen indien nodig, voorkom je eventuele gegevenslekken en andere beveiligingsproblemen.

Compliance met wet- en regelgeving

Compliance hangt nauw samen met de beveiliging van een applicatie. Veel organisaties moeten voldoen aan wet- en regelgeving zoals AVG, BIO of andere branche-specifieke normen. Het beheer van low-code moet ervoor zorgen dat voldaan wordt aan deze vereisten. Hierdoor ben je er zeker van dat jouw platform en de bijbehorende applicaties voldoen aan wet- en regelgeving.

Goed beheer zorgt voor verbeterde gebruikersondersteuning bij low-code

Naast de eerdergenoemde voordelen van goed beheer zorgt het voor een verhoging van de gebruikersondersteuning. Prestaties van een low-code applicatie kunnen worden gemonitord, waardoor knelpunten in de gebruikerservaring kunnen worden opgespoord en opgepakt. Daarnaast is het voor gebruikers mogelijk om hun feedback te delen. Als er onderdelen zijn die niet naar behoren werken of verbeterd zouden kunnen worden ten behoeve van een betere gebruikservaring kan een gebruiker dit melden en kan de ontwikkelaar ermee aan de slag. Let op, hierin is een goede analyse van behoeftes erg belangrijk, niet iedere gebruiker zal dezelfde aanpassingen voor ogen hebben.

Documentatie als belangrijk onderdeel van low-code beheer

Een laatste belangrijk aspect dat low-code beheer met zich meebrengt is het bijhouden van documentatie over de low-code applicaties en het platform. Hierbij kan je denken aan gebruikershandleidingen, technische documentatie en veranderingen die zijn toegepast. Door deze documentatie bij te houden wordt een beter begrip van de applicatie gecreëerd en wordt het makkelijker voor ontwikkelaars en beheerders om te werken aan en met het platform en applicaties. Daarnaast blijft kennis over het systeem in de organisatie als oude ontwikkelaars de organisatie verlaten en wordt het voor nieuwe ontwikkelaars makkelijker om in te stappen.

Low-code beheer is onmisbaar

Zoals je nu weet zijn er een aantal redenen waarom het beheer van een low-code applicatie en platform van essentieel belang is. Van het verhogen van schaalbaarheid en gebruikersondersteuning tot het voldoen aan wet- en regelgeving en een goede beveiliging. Het is dus ook belangrijk om dit goed in te regelen, zorg ervoor dat je een goed team van beheerders opzet die alle ins en outs van het platform en de applicaties weten. Zij kunnen de verantwoordelijkheid oppakken om documentatie op te stellen, verbeteringen te identificeren en te voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Heb jij hulp nodig bij het opzetten van jouw low-code beheer? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over het beheer bij low-code?

Wil je meer weten over het beheer bij low-code of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!