Met de groeiende populariteit van low-code ontwikkeling lijkt het voor organisaties steeds makkelijker te worden om zelf applicaties te bouwen. Zo geeft low-code de mogelijkheid om ontwikkelwerk gedeeltelijk of zelfs geheel over te laten aan niet-technische collega’s. Door het lezen van de blog “De rol van low-code bij bevorderen van digitale transformatie” kun je je geheugen nog even opfrissen voordat je verder leest. Want ondanks dat low-code de drempel voor ontwikkelen heeft verlaagd, is er één sleutelfiguur die onmisbaar blijft in het ontwikkelproces: de business analist. Waarom? Dat laat ik je in deze blog weten.

Heb je hulp nodig bij het implementeren van low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

De kracht van de business analist

Een traditioneel ontwikkelproces heeft twee kanten die met elkaar moeten communiceren: de technische ontwikkelaars en de niet-technische medewerkers aan de business kant. Ondanks dat low-code dus de mogelijkheid biedt om de business medewerker zelf te laten ontwikkelen is het niet altijd de juiste keuze. Voornamelijk bij grootschalige en/of complexe ontwikkelingen is de kennis en ervaring van een technisch vaardig ontwikkelaar cruciaal. Hiermee is de kloof tussen technisch en niet-technisch zelfs met low-code nog niet verdwenen. Om een brug tussen de twee te slaan is er de business analist. Deze vervult binnen de context van een low-code ontwikkelproject een aantal belangrijke functies:

Vertaling naar technische vereisten

Een business analist kan de behoeften van de organisatie goed identificeren, begrijpen en uiteindelijk vertalen naar technische vereisten. Deze wensen, en met name de vertaling ervan, zijn cruciaal voor ontwikkelaars. Zonder een goede aansluiting van wensen zal een nieuwe applicatie namelijk weinig nut hebben. De technische vereisten kunnen gelukkig goed opgepakt worden door ontwikkelaars. Zo fungeert de business analist als een brug tussen de organisatie en de ontwikkelaars.

Verbeteringen in en rondom het proces

Naast de wensen zijn er ook processen gemoeid met low-code ontwikkeling. De business analist is in staat om bedrijfsprocessen grondig te analyseren en verbeteren. Door deze analyses worden vaak knelpunten en inefficiënties ontdekt. De business analist kan er dan ook voor zorgen dat de nieuwe applicatie de werkzaamheden rondom het proces efficiënter maakt.

De business analist kijkt ook verder dan het proces en de wensen van de gebruikers. Non-functional requirements zoals beveiliging, privacy en auditability zijn belangrijk voor een juiste aanpak. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe applicatie een datalek veroorzaakt. Gebruikers vanuit de organisatie vergeten deze onderdelen vaak grondig te behandelen, omdat het buiten hun belang ligt. De business analist heeft hier wel degelijk een belang bij, wat ervoor zorgt dat de non-functional requirements goed worden uitgedacht. Geen datalek dus!

Stakeholder management

In theorie gaan ontwikkelingsgesprekken dus tussen twee groepen: technisch en niet-technisch. In de praktijk blijkt de niet-technische vertegenwoordiging vaak wat groter dan slechts een gebruiker. Er zijn bij organisaties vaak meerdere medewerkers gemoeid met een bepaald bedrijfsproces. Een business analist is dan ook bekwaam in het identificeren en het betrekken van verschillende belanghebbenden. Daarnaast kan de business analist de wensen van alle belanghebbenden meenemen in de technische vereisten die worden overgedragen aan de ontwikkelaars. Hierbij komt ook verwachtingsmanagement kijken, want het is natuurlijk niet altijd mogelijk om alle wensen in vervulling te laten komen.

Kwaliteitsborging

Het bouwen van de applicatie is een belangrijke stap, maar daarmee is het werk nog niet voorbij. De applicatie moet namelijk nog gecontroleerd worden op fouten en algemene functionaliteit. Ook hier draagt de business analist een steentje bij. Door het ontwikkelen van testscenario’s kunnen testers goed controleren of de applicatie aan alle vereisten voldoet. Zo worden de gebruikers niet teleurgesteld door een slecht functionerende applicatie.

De business analist zorgt voor optimaal resultaat bij low-code

Voor veel organisaties gaat er flink wat tijd zitten in het succesvol ontwikkelen van applicaties. Low-code helpt hierbij door de ontwikkeltijd te verlagen. Bij grote en/of complexe initiatieven zijn zelfs bij low-code technisch sterke ontwikkelaars nodig om het project in goede banen te leiden. De business analist zorgt er dan weer voor dat de aansluiting met de wensen vanuit de organisatie goed verloopt. Zo blijft ook jouw organisatie de juiste applicaties ontwikkelen.

Heb je de hulp van een business analist nodig? Klik op de onderstaande knop en neem contact met ons op

Meer weten over de rol van business analist bij low-code?

Wil je meer weten over de rol van een business analist bij low-code of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!