Wanneer Agile niet meer wendbaar is

Dit is niet Agile! Een opmerking die jullie waarschijnlijk net als ik regelmatig voorbij horen komen. Afgelopen donderdag nam ik deel aan een PI-event bij een opdrachtgever. Samen met een groep professionals waren we drukdoende om alle noodzakelijke activiteiten voor een belangrijke release in een planning te gieten. De scrummaster van dienst wist de sfeer in één keer de verkeerde kant op te bewegen met de opmerking ‘dit is niet Agile’. Op de vraag hoe het wel moest, bleef een samenhangend en vooral op dat moment uitvoerbaar alternatief uit. Ontgoocheling alom en schoorvoetend hebben we de draad weer opgepakt.

Op zich begrijp ik de opmerking wel en in een volwassen Agile omgeving zou dit zeker anders kunnen en misschien wel moeten. Maar dit is het niet het punt dat ik wil maken. Veel organisaties zijn bezig met de invoering van Agile werken met bijvoorbeeld SAFe als achterliggend raamwerk. Spannend en tegelijk ook een zoektocht hoe je dit werkend krijgt binnen de context van je eigen organisatie. Het gevaar hierbij is dat we de methode centraal stellen in plaats van het beoogde resultaat en effect binnen de karakteristieken van de organisatie. Dit is wat mij betreft het moment waarop Agile zijn wendbaarheid verliest en daarmee de aansluiting met de organisatie misloopt.

Gebruik Agile als inspiratie voor betere resultaten

Iets als ‘niet Agile’ bestempelen is als uitspreken dat je iets niet goed doet zonder dat je weet wat dat is. Dit stimuleert niet echt en roept eerder weerstand op dan een ‘schouders eronder en gaan’ mentaliteit. Gebruik Agile dus niet al beoordelingscriterium maar laat het de inspiratie zijn om betere resultaten te bereiken. Net als bij elke reorganisatie, procesinnovatie of andersoortige verandering in de manier waarop mensen samenwerken, is het visualiseren en delen van de nieuwe realiteit een krachtig instrument om ‘just enough’ structuur te geven om in beweging te komen en te snappen wat de bedoeling is. Hier ligt in mijn optiek de kracht van Agile raamwerken zoals SAFe: 

  1. Wees glashelder over de bedoeling en prioriteiten
  2. Schets een structuur op hoofdlijnen en laat teams de verdere invulling verzorgen
  3. Evalueer, stel bij en schaal op

Het gevaar ‘dit is niet Agile’

En juist bij punt 3 ligt het ‘dit is niet Agile’ gevaar op de loer. Evalueren, bijstellen en opschalen vraagt ons met een open blik te blijven kijken naar wat er om ons heen gebeurt en waarom. Dit is de fase waarin we het Agile werken echt finetunen in de context van de eigen organisatie zodat het geheel als één systeem gaat werken. Van Agile veranderaars vraagt dit om meer luisterend vermogen, nieuwsgierigheid en pragmatisme dan volhardendheid in de methode. Zelf haal ik inspiratie uit een artikel van Jan de Dreu (2003, Leef!): wees als de verbaasde kabouter, stel de mens centraal en blijf vragen stellen. De verbaasde kabouter:

  1. Is verbaasd, verwonderd en nieuwsgierig. Vraagt zich steeds af hoe het zit en behoedt zich voor iedere vorm van vooringenomenheid, vanzelfsprekendheid of vergelijking.
  2. Staat met beide kromme benen stevig op de aarde en wil alles weten over de feitelijkheid en niet de meningen over de feiten.
  3. Heeft een onafhankelijke geest, toetst en verdiept inzichten.
  4. Is een vriend van de ander, maakt persoonlijk contact en toont verbazing en ontroering in plaats van deze academisch weg te stoppen.
verbaasde-kabouter-agile

Wees als de verbaasde kabouter en balanceer tussen het aanpassen van de organisatie en het aanpassen van de methode; dit is echte wendbaarheid! Nieuwsgierig hoe jij je Agile implementatie echt kunt verankeren en welke instrumenten je in je ‘kabouterrugzak’ nodig hebt? Neem contact met ons op en samen gaan we aan de slag!

Andere bekeken ook:

Succesvolle IT-Trainingen: hoe voorkom je de valkuilen

Succesvolle IT-Trainingen: hoe voorkom je de valkuilen

Het belang van effectieve IT-trainingen In de oogverblindende flitsen van voortdurende technologische innovatie, is stilstand achteruitgang.Effectieve IT-trainingen worden niet langer beschouwd als een luxe, maar zijn onmisbaar geworden voor bedrijven die concurrerend...

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE?
WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op! 

SOLLICITEER BIJ ONS!