Als een organisatie besluit een low-code platform in te zetten is het van belang dat deze ontwikkeling past in de organisatie. Enterprise Architectuur (EA) kan hier een heel belangrijke schakel in zijn. Enterprise architectuur is een gestructureerde benadering voor het ontwerpen en beheren van de complexe systemen, processen en gegevens van een organisatie om ervoor te zorgen dat deze optimaal aansluiten bij de bedrijfsdoelen. Het richt zich op het creëren van een holistisch overzicht van de organisatie om efficiëntie, samenwerking en innovatie te bevorderen.

Door het opstellen van een set richtlijnen en principes wordt het voor een organisatie mogelijk om de inrichting van de IT-infrastructuur te koppelen aan bestaande bedrijfsdoelstellingen en processen. Door hier rekening mee te houden draagt de doorontwikkeling van IT altijd bij aan de organisatie.

Deze verbinding tussen bedrijfsdoelstellingen en de doorontwikkeling van IT wordt door EA op een aantal manieren mogelijk gemaakt. Dit vindt plaats in zowel de voorbereiding- en implementatiefase als in de nazorgfase van het project. Tijdens de ontwikkeling van een low-code platform is het van belang om deze punten in het achterhoofd te houden en het platform zo in te richten dat het past in de architectuur van jouw organisatie.

Heb je hulp nodig bij het starten met low-code? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop!

Enterprise Achitectuur helpt met strategische afstemming

Een eerste belangrijk aandachtspunt is de afstemming van het low-code platform op de strategische doelstellingen van de organisatie. Enterprise Architectuur kan hierbij helpen doordat doelstellingen, standaarden en processen voor het gebruik van nieuwe IT-systemen zijn gedefinieerd. Door deze kaders aan te houden in de ontwikkeling van een low-code platform kunnen gegronde keuzes gemaakt worden over het soort low-code applicatie en hun toevoeging aan de strategie van de organisatie. Hierdoor wordt er geen tijd en geld gestoken in een low-code platform dat in de praktijk weinig bijdraagt aan de prestaties van de organisatie. 

Standaardisatie en integratie

Naast afstemming met de strategie helpt EA bij het definiëren van de technische standaarden en principes voor de organisatie. In de architectuur zijn deze standaarden namelijk al toegepast op andere, al operationele, applicaties. Hierdoor zijn de verschillende systemen en applicaties op een consistente manier met elkaar geïntegreerd. Interoperabiliteit wordt hierdoor verhoogd en dubbel werk sterk verminderd. Bij de ontwikkeling van een low code platform is het essentieel om rekening te houden met de gestelde standaarden. Indien dit niet gebeurt is het platform niet compatibel met de bestaande systemen. Dit leidt tot fragmentatie en een gebrek aan coördinatie. Hierdoor zal het platform minder efficiënt opereren binnen de bestaande IT-architectuur. 

Risicobeheer

De mogelijkheid die EA biedt om standaardisatie in het applicatielandschap toe te voegen heeft een directe link met het risicobeheer van de IT-omgeving. Doordat EA de IT-omgeving en bedrijfsprocessen in kaart brengt, helpt het bij het identificeren en beheren van risico’s van dit soort applicaties. Hierbij kan je denken aan beveiligingsrisico’s die ondervangen kunnen worden door een duidelijke rechtenstructuur, risico’s omtrent gegevensbeheer van bijvoorbeeld persoonlijke informatie en eventuele incompatibiliteit met bestaande systemen.

Risico’s die hierbij behoren zijn al bekend in de huidige IT-omgeving, waardoor we gevormde kaders kunnen gebruiken voor de implementatie van een low-code platform. Hierdoor worden risico’s die gepaard gaan met de ontwikkeling van low-code applicatie ondervangen voordat ze tot uiting kunnen komen.

Enterprise Architectuur brengt governance in kaart van low-code platform

Naast kaders voor risicobeheer biedt EA een kader voor de governance van een low-code platform. Dit is zowel in de implementatie als in de nazorgfase. Deze governance omvat het toezicht op de selectie van tools, het beheer van het ontwikkelingsproces, het bewaken van prestaties van het platform en het waarborgen van naleving en regelgeving. EA biedt de mogelijkheid om de benodigde governance in kaart te brengen en toe te passen op de ontwikkeling van een low code platform. Dit is een belangrijk aspect voor het effectief werken met low-code, omdat hiermee een bepaald niveau van uniformiteit en standaardisatie wordt gecreëerd op basis van het doel van het platform. Hierdoor wordt doelgericht waarde gecreëerd met de implementatie en doorontwikkeling van low-code in de organisatie. Nieuwe low-code applicaties zullen bijvoorbeeld nauw aansluiten en waarde toevoegen op de bestaande low-code architectuur.  

Meer efficiëntie met Enterprise Architectuur bij low-code

Door overzicht te houden over de hierboven benoemde aspecten van Enterprise Architecture wordt het mogelijk om het gebruik en de ontwikkeling van een low-code platform te coördineren. Hierdoor wordt redundantie sterk verminderd en stijgt de efficiëntie van het gebruik en de (door)ontwikkeling van het platform. Het low-code platform wordt namelijk gebouwd op de van tevoren bekende risico’s, doelstellingen en kaders. Hierdoor kan een ontwikkelaar problemen van tevoren aan zien komen en hierop acteren. Daarmee hoeven ontwikkelaars zich alleen te focussen op het creëren van het platform en het opzetten van eventuele nieuwe functies en mogelijkheden. En hoeven ze zich minder bezig te houden met de onderliggende infrastructuur en onderhoud, waardoor ontwikkeling en onderhoud veel minder tijd kost.

Hulp nodig met het implementeren van low-code?

Het integreren van een low-code platform in de bestaande architectuur van jouw organisatie is een essentieel onderdeel van low-code ontwikkeling. Enterprise Architecture speelt hier een belangrijke rol in met het in kaart brengen van deze architectuur. Door rekening te behouden met de risico’s en mogelijkheden van EA zal de implementatie van low-code in jouw organisatie aanvoelen als een soepel proces.

Heb je hulp nodig bij het integreren van een low-code platform in je organisatie? Neem dan contact met ons op!

Ontdek meer over Enterprise Architectuur bij low-code

Wil je meer weten over Enterprise Architectuur bij low-code of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!