Steeds meer organisaties maken gebruik van low-code applicatie ontwikkeling. Maar is het ook iets voor jouw organisatie? Eerder hebben we al antwoord gegeven op de vragen: wat is low-code, de voor- en nadelen en waar te beginnen met low-code. Al deze vragen komen aan bod in deze blogreeks over low-code.

Na een Proof of Concept is je organisatie enthousiast geraakt en wil een volgende stap zetten met het juiste platform, maar welke te kiezen? In een korte tijd zijn er tal van platforms ontstaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: Outsystems, Mendix, Salesforce , Microsoft Power Platform, Pega en Zoho om er maar een paar te noemen.

In deze blog ga ik dieper in op welke gronden je een low-code platform moet kiezen. Onderaan de blog vind je ook een overzichtelijke download met daarin de door ons geteste systemen. Hierin wordt helder aangegeven hoe de low-code platformen scoren op de factoren die ook in het blog beschreven worden. Hierdoor is het eenvoudiger te zien welke goed aansluit op de behoefte van jouw organisatie.

geschikt low code platform

Download het document en ontdek welk low-code platform geschikt is voor jouw organisatie. 

De noodzaak van het kiezen van het juiste low-code platform

Bij de keuze voor het juiste platform moet je niet over een nacht ijs gaan: je investeert en committeert je aan dit platform. Zowel tijd, geld en energie worden gebruikt om het platform aan te schaffen, in te richten en te gebruiken. Een platform migratie is niet onmogelijk, maar zorgt voor onnodige kosten, flink verlies van draagvlak bij gebruikers en forse vertraging bij de oplevering van nieuwe functionaliteiten. Bezint eer ge begint en laat mij je daarbij helpen.

1. Doelstellingen van low-code in je organisatie

Voordat je begint met het vergelijken van verschillende low-code platforms, is het belangrijk om de doelstelling ervan scherp te krijgen. Welke soorten applicaties wil je bouwen? Is het doel om interne processen te stroomlijnen, klantgerichte apps te ontwikkelen of beide? Het beantwoorden van deze vragen zal je helpen om de functionaliteiten te identificeren die het platform moet bieden.

2. Flexibiliteit en schaalbaarheid van het low-code platform

De basisprincipes waarop verschillende low-code platforms zijn ontwikkeld kunnen sterk verschillen. Sommige bieden meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden dan andere. Kies een platform dat kan meegroeien met de behoeften van je organisatie naarmate die zich ontwikkelen. Schaalbaarheid is cruciaal, want je wilt niet geconfronteerd worden met beperkingen wanneer je applicaties complexer worden. De door ons geteste systemen scoren hier allemaal prima op, waarbij Outsystems hierin het best presteert.

3. De gebruiksvriendelijkheid van een low-code platform

Een van de belangrijkste voordelen van low-code platforms is de eenvoudige user interface voor de ontwikkelaar, de gebruikers van het platform. Het idee is dat niet- of minder technische gebruikers in staat moeten zijn om applicaties te bouwen zonder diepgaande programmeerkennis. Kies een platform met een intuïtieve visuele interface en een overvloed aan klik-en-sleep componenten om het ontwikkelingsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hierbij zul je de beperkingen van low-code ook ervaren: Eenvoudige, kleine administratieve applicaties kunnen door niet-technische gebruikers worden gebouwd. Maar zodra er database koppelingen nodig zijn, is al snel meer technische kennis nodig. 

Experimenten met proeflicenties van verschillende platforms kunnen hier inzicht in bieden. Laat een groep (potentiële) gebruikers een paar kleine applicaties bouwen op verschillende platforms en vergelijk de ervaringen. Nog eenvoudiger is reviews van de verschillende platformen op te zoeken, maar deze resultaten zijn misschien iets minder representatief voor jouw organisatie.

4. Integratiemogelijkheden

Applicaties binnen een organisatie moeten vaak kunnen communiceren met bestaande systemen en databronnen. Het gekozen low-code platform moet in staat zijn om gemakkelijk te integreren met andere tools en databases via bijvoorbeeld API’s om gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Enterprise Architecture kan helpen om in kaart te brengen hoe low-code op een efficiënte manier geïntegreerd kan worden. Wil je meer lezen over de rol van Enterprise Architecture bij low-code ontwikkeling? Hierover hebben we een aparte blog geschreven. Is jouw IT-landschap gebaseerd op Microsoft 365, dan biedt Microsoft Power Platform de beste integratiemogelijkheden, dat is niet vreemd als ze door hetzelfde bedrijf zijn ontwikkeld. Veel andere platformen scoren hier ook meer dan prima op.

5. User Community

Bij de introductie van nieuwe technologie binnen je organisatie zullen collega’s nog geen of weinig ervaring hebben met deze technologie. Goede (en betrouwbare) ondersteuning met een actieve gebruikersgemeenschap zullen je snel verder brengen. Hier kan je antwoorden op je vragen, tutorials en best practices vinden. Zowel bij de eerste stappen, als bij complexere problemen zal goede ondersteuning zijn waarde laten zien.

6. Platform ondersteuning

Zorg ervoor dat het platform regelmatige updates en technische ondersteuning biedt. Bij zowel problemen als dreigende beveiligingsdreigingen is het essentieel dat de leverancier hulp biedt. Alle platformen in ons overzicht voldoen hieraan. Kies je een andere? Check dit dan goed!

7. Beveiliging en compliance

Veel van onze klanten werken met privacy en/of concurrentiegevoelige gegevens. NAW gegevens van klanten en medewerkers, sales perspectieven en marges, allemaal informatie die absoluut niet op straat mag komen te liggen. Het platform moet strenge beveiligingsmaatregelen en naleving van regelgeving bieden om de integriteit van je applicaties en gegevens te waarborgen. Doe nauwkeurig onderzoek naar compliance en beveiligingsmaatregelen om vervelende verrassingen te voorkomen. Ook hier scoort het Microsoft Power Platform erg goed.

Download het document en ontdek welk low-code platform geschikt is voor jouw organisatie. 

8. Prijsmodel

Low-code platforms hanteren verschillende prijsmodellen, zoals abonnementen per gebruiker of per app. Begrijp de kostenstructuur en evalueer of deze past bij het budget van je organisatie op korte en lange termijn.

Kies het geschikte low-code platform voor jouw organisatie

Het kiezen van het juiste low-code platform voor jouw organisatie is een beslissing waar je niet te licht over moet denken. Het vereist grondig onderzoek in de eigenschappen van de platformen en een begrip van de behoeften en doelstellingen van je organisatie. Door bovenstaande factoren mee te wegen in je beslissing, zul je maximaal profiteren van de voordelen van low-code ontwikkeling. Onthoud dat het uiteindelijke doel is om applicaties te creëren die de efficiëntie verhogen, innovatie stimuleren en een concurrentievoordeel opleveren.

Wij hebben de meest gebruikte systemen voor je getest en in een overzicht voor je gezet.

Meer weten over het low-code platform?

Als je meer wil weten over welk low-code platform geschikt is of heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn.

Anderen bekeken ook:

AAN DE SLAG MET JOUW TRANSFORMATIE? WIJ HELPEN GRAAG!

Laat je gegevens dan snel via onderstaand formulier achter en we nemen direct contact met je op!

SOLLICITEER BIJ ONS!