Klantcase belastingdienst

Modernisering Privégebruik Auto (PGA)

Vergroenen zonder bijtelling

In Nederland reden in 2020 ruim 1 miljoen leaseauto’s en -bestelbussen rond. Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen er bewust voor om geen (bestel)auto zelf te bezitten. Deze trend wordt aangewakkerd door de aanhoudende lobby om mobiliteit te vergroenen en is daarmee een goede ontwikkeling voor de doelstellingen op het gebied van milieu en verkeersveiligheid.

Blijf je onder de 500 privé kilometers per jaar dan vervalt de bijtelling als extra inkomsten naast je salaris. Hiervoor is een verklaring Privé Gebruik Auto (PGA) nodig welke aan te vragen is bij de Belastingdienst.

Belastingdienst-logo

Behind the scenes – Privé Gebruik Auto (PGA)

Om het aanvraag- en bezwaarproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, maakt de Belastingdienst gebruik van eigen ontwikkelde applicaties. Deze applicaties zijn technisch aan vervanging toe en met de oplopende trend rond lease heeft de Belastingdienst dit moment aangegrepen om de processen rond PGA te herontwerpen met als doelstelling: een zo efficiënt mogelijk PGA-proces voor de aanvrager en Belastingdienst door een hogere automatiseringsgraad op basis van toekomst vaste ICT.

GoNXT steekt de handen uit de mouwen

De Belastingdienst snapt als geen ander dat een verklaring PGA als ‘moetje’ wordt ervaren en zoekt dus naar een zo optimaal mogelijk inrichting van de processen en systemen. Maar waar ga je beginnen en hoe laat je de nieuwe manier van werken landen in de organisatie? Dit is precies waar wij als GoNXT graag mee aan de slag gaan!

Onze professionals helpen de Belastingdienst bij het uitstippelen van de roadmap waarlangs de modernisering uitgevoerd wordt. Wat we hierbij cruciaal vinden, is draagvlak bij de eindgebruikersorganisatie creëren. Voor een soepele landing van de modernisering hebben we een implementatie aanpak geïntroduceerd die uit gaat van het principe Voordoen, Samendoen en Zelf doen (meer informatie). Zo zorgen wij er voor dat eindgebruikers al vertrouwd raken met de nieuwe manier van werken en eigenaarschap nemen over de verandering in hun processen en systemen.

Ook dragen wij bij aan het herontwerp van de processen en systemen. Met heldere requirements en user stories zorgen wij er voor dat eindgebruikers zich herkennen in de oplossing en de Agile ontwikkelteams weten wat er gerealiseerd moet worden. Als GoNXT draaien we mee in de Agile teams om letterlijk business en IT aan elkaar te knopen!

Bewegende panelen

Om de modernisering van PGA zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft de Belastingdienst de Agile werkwijze stevig onder handen genomen. Business aan het stuur, kort cyclische voortbrenging en ‘flow’ creëren zijn hierbij cruciale succesfactoren. Naast onze concrete bijdrage aan de PGA doelstellingen hebben onze professionals geholpen de nieuwe werkwijze  op te zetten en in te voeren. Vanuit vakmanschap hands-on aan de slag om met elkaar betere resultaten te bereiken voor de Belastingdienst en natuurlijk lease rijdend Nederland!

Aan de slag met jouw transformatie?
Wij helpen graag!

Laat je gegevens hieronder achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

SOLLICITEER BIJ ONS!